25. dubna 21:46

Marek

Jídlo

Navigace

Odkazy

Bakaláři Microsoft Teams Školní program Plán akcí Harmonogram školního roku
Fénix - školní časopis
Ocenění SCIO

Partneři

Strakonický deník

Puzzle

3, 2, 1.

Návštěvnost

TOPlist

Nedávno jsme spustili nový web ZŠ Dukelská Strakonice. Zjistili jsme, že právě používáte prohlížeč Internet Explorer 6, pro který se nám to ale bohužel nepovedlo dokonale vyladit. Je tedy docela dost možné, že vám některé moderní prvky naší stránky nebudou fungovat. Byli bychom rádi, kdybyste přešel na novější verzi tohoto prohlížeče, abyste mohl náš nový web využít naplno. Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vaši další návštěvu v již aktualizovaném prohlížeči.

ZŠ Dukelská Strakonice » Informace » Co o naší návštěvě ve Švýcarsku napsal místní tisk?

Zařazeno do kategorie Informace • aktualizováno 1. července 2016

Co o naší návštěvě ve Švýcarsku napsal místní tisk?

Co o naší návštěvě ve Švýcarsku napsal místní tisk?

Volně přeloženo podle článku z regionálního deníku Bieler Tagblatt, ze dne 2. 6. 2016

Název příspěvku: Partnerství obou měst bude upevňováno v lanovém centru

Žáci z jihočeských Strakonic jsou tento týden na návštěvě v Lengnau. Více obcí z okolí mají svá partnerská města v zemích za bývalou železnou oponou, bohužel utužování vztahů není vždy jednoduché. (Zapsal Hanspeter Flückiger) Čtyřicet, nebo dokonce padesát lidí se v pondělí pozdě odpoledne se shromáždilo na školním dvoře v Lengnau. Byli to žáci a žákyně 9. třídy společně se svými učiteli a rodiči. Všichni očekávali příjezd návštěvy ze Strakonic, kde žije 23 000 obyvatel. Přijede 21 žáků a žákyň se svými učiteli. Vlastně by už tu měli být. S dobrou zprávou přichází paní učitelka Simone Iseli. Pozdní příjezd je zapříčiněn zdržením na dálnici.

Už se znají

Poté vjíždí vínově červený autobus na školní parkoviště. Všichni volají: „Už jsou tady!“ Žáci zvedají ruce nad hlavy. V rukou drží cedulky se jmény: Štěpán, Klára, Natálie….Tak se jmenují hosté, které budou v příštích několika dnech ubytovávat. Stejně tak, jako to před rokem udělali jejich kamarádi ve Strakonicích. Proto se už znají. Další důvod, proč si padnout kolem krku. Potom už jde vše ráz na ráz, vystoupit ven z autobusu, vyndat kufr na kolečkách a vyrazit vstříc ubytovávajícím. Všichni jsou unavení, vždyť vyjeli brzy ráno na téměř 700 km dlouhou cestu. Pouze učitelé ještě nemají volný večer. Jsou totiž pozváni na občerstvení, které pro ně připravili zaměstnanci obecního úřadu v čele s panem starostou Wolfem. I když se může zdát, že se jedná jen o přátelské setkání žáků, v pozadí stojí také vzájemné spojenectví obou obcí. Jde o velmi emotivní setkání. Dříve se podařilo zrealizovat ještě setkání obou tenisových klubů (ve Strakonicích), ale poté všechny aktivity bohužel usnuly. O to cennější je toto setkání. Snad ještě můžeme vzpomenout pravidelné návštěvy vedení obce Lengnau na Dudáckém festivalu., který se koná jednou za dva roky ve Strakonicích.

Vytvoření tradice

Jak prozradil pan učitel Samuel Suter, který doprovázel švýcarské žáky při jejich loňské návštěvě ve Strakonicích: „Nejdůležitější je opětovat vzájemné vztahy a pěstovat je.“ Doufá, že z této opakované návštěvy vznikne v budoucnu tradice. „Tedy,“ shodují se Simone Iseli a Samuel Suter, „čekají nás zajímavé dny plné dobrodružství.“ Teď se chtějí hlavně revanšovat. V úterý dopoledne navštíví strakoničtí hodinářské učiliště v Grenchen a poté hodinářský závod RADO. Odpoledne budou následovat sportovní aktivity – turnaj ve streetballu a kopané. Ve středu pak všichni společně prozkoumají zajímavé kašny v Bernu. Na závěr společně navštíví lanové centrum v Prés d´Orvin. A poté zase rychle zabalit kufry a rozloučit se.

Přátelství mezi Strakonicemi a Lengnau není žádnou výjimkou. Po ukončení studené války, tedy od r. 1991, uzavřel kanton Bern spojenectví s Čechy. Cílem bylo vybudování dlouhodobých vztahů, podpoření vlastních autonomií obcí a také zajištění výměny zkušeností a názorů mezi oběma oblastmi. Vzájemné vztahy jsou dodnes udržovány různými způsoby.

Levá část patičky ZŠ Dukelská, ul. Dukelská 166, Strakonice II 386 01 • 383 313 230 • posta@dukelska.strakonice.czRSSProhlášení o přístupnosti • Vytvořil Jan Veselý
Jídlo

Jídelníček

Na nejbližší dobu není naplánováno žádné jídlo!

Na nejbližší dobu není
naplánováno žádné jídlo!

Doln část
Návštěvní kniha

Návštěvní knihy

Vstup do oficiální návštěvní knihy »

Dodržujte prosím pravidla slušného chování!

Vstup do neoficiální návštěvní knihy »

Tuto knihu využijte, pokud se Váš příspěvek netýká školy (chcete si vyměnit zkušenosti s nějakou gamesou, chcete jen tak něco napsat, jestli to funguje... atd.).

E-mail

Pošta

Přihlásit se na školní e-mail

Schránka důvěry

Kvíz

Kvíz

Kvíz je momentálně uzavřen!

E-mail Kvíz Baltík Suplování Návštěvní kniha Stránky tříd