29. března 11:52

Taťána

Jídlo

Navigace

Odkazy

Bakaláři Microsoft Teams Školní program Plán akcí Harmonogram školního roku
Fénix - školní časopis
Ocenění SCIO

Partneři

Strakonický deník

Puzzle

3, 2, 1.

Návštěvnost

TOPlist

Nedávno jsme spustili nový web ZŠ Dukelská Strakonice. Zjistili jsme, že právě používáte prohlížeč Internet Explorer 6, pro který se nám to ale bohužel nepovedlo dokonale vyladit. Je tedy docela dost možné, že vám některé moderní prvky naší stránky nebudou fungovat. Byli bychom rádi, kdybyste přešel na novější verzi tohoto prohlížeče, abyste mohl náš nový web využít naplno. Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vaši další návštěvu v již aktualizovaném prohlížeči.

ZŠ Dukelská Strakonice » Partnerské školy » 20. - 24. 5. 2019 Výměnný pobyt ve Švýcarsku

Zařazeno do kategorie Partnerské školy • aktualizováno 11. června 2019

20. - 24. 5. 2019 Výměnný pobyt ve Švýcarsku

20. - 24. 5. 2019 Výměnný pobyt ve Švýcarsku

Již potřetí se uskutečnil výlet našich žáků do švýcarského města Lengnau, se kterým máme několikaleté partnerství. Náš výlet navázal na návštěvu Švýcarů u nás ve Strakonicích vloni na přelomu května a června. Švýcarsko je moc krásná země s čistými ulicemi a úchvatnou krajinou. Celkem 30tičlenná výprava vyrazila autobusem v pondělí dne 20. května v půl sedmé ráno. Po velmi dlouhé cestě (téměř 11 hodin) jsme konečně dorazili do cíle. Všichni jsme byli nervózní, nevěděli jsme, jak nás rodiny přijmou a co nás čeká. Ale nakonec jsme se báli zbytečně. Švýcaři nás přivítali velmi srdečně a vzali nás k sobě domů. Na večer měl každý svůj program. Někdo si pochutnával na typických švýcarských pokrmech (raclette, fondue, rösti), někdo vyrazil do pizzerie, jiný na kebab. Rodiče našich kamarádů byli velmi milí a většina z nich mluvila plynně anglicky, takže jsme neměli problém se domluvit.

V úterý jsme začali anglickým kvízem Kahoot, při kterém jsme museli spolupracovat, protože odpovědi na některé otázky znali Švýcaři a na jiné zase my. Později, po prohlídce školy (moc se nám líbila např. učebna hudební výchovy plná hudebních nástrojů), jsme vyrazili na výlet do pohoří Jura, abychom si užili adrenalinové odpoledne v lanovém parku Balmberg. Místo je to opravdu krásné, jen nám ho trochu pokazilo chladnější počasí. Někteří byli v lanovém parku poprvé. Snad nejvíce jsme si užili volný pád na jistícím bungee lanu s navijákem. Mezitím probíhalo na bratislavském zimním stadionu hokejové utkání našich borců proti švýcarskému týmu. Bohužel, na výsledky jsme si museli počkat až do večera, což nás hrozně štvalo. Nakonec jsme vyhráli 4:3, takže jsme samozřejmě měli velkou radost. Do Lengnau jsme se vrátili kolem šesté a šli do rodin, kde program pokračoval podle pondělního scénáře. Dobrá večeře byla vylepšená návštěvou bowlingu nebo procházkou.

Ve středu byl na programu výlet do hlavního města Bernu, které je vzdálené asi 40 kilometrů. Zaparkovali jsme poblíž výběhu s medvědy, kteří jsou symbolem hlavního města. S paní průvodkyní jsme prošli celé historické centrum, zastavili jsme se u Zytglogge, věže opatřené mechanickým orlojem, který ukazuje kromě přesného času i roční období, postavení měsíce nebo astronomická znamení zvěrokruhu. Odpoledne jsme vyjeli lanovkou na kopec Gurten, odkud je nádherný výhled na celé město. Zde tráví místní obyvatelé volné chvíle procházkami, návštěvou hřiště, piknikem nebo třeba jízdou na kole. My jsme si zkusili bobovou dráhu, která nás velmi bavila. Někteří se opalovali, protože bylo opravdu nádherné počasí. Zpět dolů k autobusu jsme sešli pěšky a vydali se na cestu do nákupního centra. Nakoupili jsme většinou čokolády. Do Lengnau jsme se dostali až po šesté.

Ve čtvrtek jsme si ráno mohli trošku přispat. Šli jsme navštívit hodinářskou firmu Rado. Po zajímavé prezentaci jsme dostali do rukou opravdu pěkné a také pěkně drahé hodinky. Autobus nás vzal do města Biel, do parku u jezera. Zahráli jsme si discgolf a užili si krásný pohled na jezero s průzračnou vodou, ve které se odráží nejvyšší vrcholky švýcarských Alp. Ve škole jsme později hráli volejbal, fotbal a basketbal. Večer se konala rozlučková barbecue party u fotbalového hřiště. Jedli se klobásy, sýry a kdo chtěl, mohl si dát výtečný zeleninový nebo bramborový salát. Byli jsme tu s našimi kamarády a byl to úžasně strávený čas. V pátek jsme se rozloučili, což se neobešlo bez slziček, a vydali se na cestu domů. Bylo nám líto, že vše uteklo tak rychle.

Pobyt ve Švýcarsku byl absolutně úžasný. Znovu jsme se setkali s našimi kamarády a utužili naše vzájemná přátelství. Švýcaři jsou mega milí, usměvaví a pohostinní. Švýcarská příroda je rozmanitá a krásná. Doufáme, že se sem ještě někdy vrátíme. Na tento pobyt nikdy nezapomeneme. Milujeme tě, Švýcarsko!

Zapsáno podle vzpomínek a zážitků žáků. Mgr. Kateřina Brabcová, Mgr. Jana Bedlivá, Mgr. Zuzana Dvořáková

Levá část patičky ZŠ Dukelská, ul. Dukelská 166, Strakonice II 386 01 • 383 313 230 • posta@dukelska.strakonice.czRSSProhlášení o přístupnosti • Vytvořil Jan Veselý
Jídlo

Jídelníček

Na nejbližší dobu není naplánováno žádné jídlo!

Na nejbližší dobu není
naplánováno žádné jídlo!

Doln část
Návštěvní kniha

Návštěvní knihy

Vstup do oficiální návštěvní knihy »

Dodržujte prosím pravidla slušného chování!

Vstup do neoficiální návštěvní knihy »

Tuto knihu využijte, pokud se Váš příspěvek netýká školy (chcete si vyměnit zkušenosti s nějakou gamesou, chcete jen tak něco napsat, jestli to funguje... atd.).

E-mail

Pošta

Přihlásit se na školní e-mail

Schránka důvěry

Kvíz

Kvíz

Kvíz je momentálně uzavřen!

E-mail Kvíz Baltík Suplování Návštěvní kniha Stránky tříd